Menu

FAQ

Wat moet ik meenemen als ik naar de notaris ga?

U moet een geldig legitimatiebewijs (paspoort/rijbewijs/ ID-kaart) meenemen.

Wat kun je overeenkomen in een samenlevingscontract?

In een samenlevingscontract worden afspraken vastgelegd die tussen u en uw partner gelden tijdens en na het verbreken van de samenwoning. Hierbij kunt u denken aan afspraken ingeval van scheiding of overlijden.

Wat is het verschil tussen een testament en een codicil?

In een testament kunt u allerlei beschikkingen ten aanzien van overlijden vastleggen. Door middel van een codicil kunt u alleen inboedelgoederen en sieraden nalaten aan personen. Een codicil kunt u zelf opstellen, mits handgeschreven, gedateerd en ondertekend, terwijl een testament in een notariële akte vastgelegd wordt.

Testament: Kan ik mijn kind onterven?

Ja, dat kan. Een onterfd kind is geen erfgenaam in de nalatenschap en deelt ook niet mee in de goederen. Wel heeft een kind recht op een zogenaamde legitieme portie. Deze legitieme portie is een bedrag in geld waar een kind altijd, ongeacht het testament, aanspraak op kan maken.

Kan ik ook zelf een testament opstellen?

Nee, een testament dient altijd in een notariële akte vastgelegd te worden. Wel kunt u zelf een codicil opstellen; daarmee kunt u alleen inboedelgoederen en sieraden nalaten aan personen. Een codicil kunt u zelf opstellen, mits handgeschreven, gedateerd en ondertekend.

In welke plaatsen vind ik jullie kantoren?

VBC notarissen heeft vestigingen in Amersfoort en Amsterdam. Kijk verder op deze pagina voor nadere adresinformatie.