Menu

29 mei 2017

Doorstromen? In vier slimme stappen naar je tweede woning

Ben jij je starterswoning ontgroeid? Wij geven vier tips die het risico’s bij het kopen van een groter huis een stuk kleiner maken.

Dankzij een prima economie nemen steeds meer mensen de stap naar een nieuw huis. Die tweede woning is meestal groter en duurder en wordt bovendien vaak gekocht in veranderde gezinssituaties; er is getrouwd of gaan samenwonen of er zijn kinderen gekomen. Dat maakt het kopen van een nieuw huis ingewikkelder dan alleen locaties bekijken. Let op de volgende zaken:

1. Wie koopt –en betaalt het huis; vaak is het tweede huis het eerste huis dat samen wordt gekocht. Dus moet je zaken regelen voor nu en later: hoe worden kosten verdeeld, hoe gaat het bij het eventuele overlijden van een van de partners? Bijna altijd is het zinvol om een samenlevingscontract en testament af te sluiten waarin deze dingen zijn vastgelegd.

2. Kan je het blijven betalen; een gemiddelde starterswoning in Nederland kost minder dan twee ton. De tweede woning is vaak honderdduizend euro duurder. Kopers en hypotheekadviseurs zijn begrijpelijkerwijs optimistisch over de financiële mogelijkheden. Maar ben ook realistisch: besef dat een kind stukken ‘duurder’ wordt als het eenmaal naar school gaat en dat parttime werk erg aantrekkelijk kan worden, maar ook minder inkomsten betekent.

3. Wie kan met je meedoen; geen leuk onderwerp om over na te denken, maar wel goed om te doen: omdat de meeste tweede woningkopers wat ouder zijn dan toen ze startten op de huizenmarkt, is ook het moment dichterbij dat ouders komen te overlijden. Er zijn veel mogelijkheden om al bij leven slimme dingen te doen met de latere erfenis. Dat kan het kopen van een nieuw huis een stuk makkelijker voor de koper maken en belastingvriendelijker voor de schenker. Laat je goed voorlichten over de mogelijkheden.

4. Neem je de Nationale Hypotheek Garantie mee; de NHG is voor veel starters een nuttig en nodig steuntje in de rug om een woning te kunnen kopen. Wie doorstroomt kan NHG echter alleen opnieuw afsluiten als de koopprijs van het nieuwe huis niet hoger is dan € 247.000 of € 259.000 (als er energiebesparende maatregelen in het huis zijn genomen. Het ‘oversluit’ van de NHG van de ene op de andere woning is niet mogelijk, omdat de NHG is gekoppeld aan een specifiek huis.