Menu

28 november 2017

Toch geen regels over schenkbelasting voor partners

De Tweede Kamer steekt een stokje voor het kabinetsplan om nieuwe regels in te voeren voor schenkbelasting bij het aangaan of wijzigen van huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract.

In het kader van het (wel door de Kamer aangenomen) Belastingplan 2018 hebben de Kamerleden ook het voorstel besproken om regels in te voeren die het mogelijk zouden maken samenwonenden of getrouwde stellen aan te slaan voor schenkbelasting. Eerder schreven wij hier een artikel over.

Een amendement van CDA’er Pieter Omtzigt om dit voorstel te torpederen, is aangenomen en daarmee is het voorstel van de baan. Het kamerlid vindt het maatschappelijk onwenselijk dat een huwelijk of een samenlevingscontract kan worden gezien als een belastingconstructie. Alleen bij misbruik zou de fiscus moeten ingrijpen. Omtzigt is daarnaast bang dat door de regeling schenkbelasting zou kunnen worden geheven terwijl er helemaal geen schenking is geweest of bedoeld. Het kabinet heeft van de Kamer de opdracht gekregen een regeling te bedenken die weliswaar misbruik kan tegengaan, maar ook goedwillende burgers beschermt.​