Menu

11 juli 2017

Vastgoed kopen in vakantieland? Eerste hulp voor uw tweede huis!

De droom van een vakantiehuis in zonnige streken komt voor steeds meer mensen binnen handbereik. Voorkom fiscale en juridische ongelukken en gebruik deze eerste hulp voor uw tweede huis.

U hebt het vakantiehuis van uw dromen gevonden: verborgen gebreken zijn niet gevonden, de prijs is prima en de locatie geweldig. Maar is het koopcontract echt geldig en hoe zit het met belastingen? De juridische en fiscale regels in ‘nabije’ landen als Frankrijk en Italië verschillen deels hemelsbreed van Nederland en op andere continenten kan het nog veel exotischer aan toegaan. Een goede voorbereiding begint thuis.
Selecteer bijvoorbeeld in alle rust en bij voorkeur op advies van een u bekende Nederlandse specialist uw adviseurs ter plekke. Een goede lokale adviseur is zijn geld bij een grote investering als een vakantiehuis dubbel en dwars waard. Dat geldt bijvoorbeeld ook als u uw fiscale structuren wilt ‘internationaliseren’ (denk aan het verplaatsen van uw fiscale woonplaats).

Controleer de zaken naast het vastgoed. Makelaars en verkopers hebben er niet altijd belang bij u het hele verhaal te vertellen. Mag een woning worden verhuurd of is er woonvergunning nodig; neemt u behalve het vastgoed ook bestaande hypotheekschulden of belastingvorderingen over; worden de kosten van gas, licht en water correct overgedragen? Stel deze vragen, neem geen genoegen met mondelingen antwoorden maar vraag om schriftelijk bewijs. En als u het echt zeker wilt weten zonder zorgen; laat uw lokale adviseur dit voor u doen.

Inventariseer uw fiscale positie. Betaalt u uw vakantiedroom cash, financiert u vanuit het bedrijf of neemt u een hypotheek? Alles kan, maar alles heeft gevolgen voor uw fiscale situatie, uw cashpositie en uw toekomstige verplichtingen, bijvoorbeeld in het kader van estate planning en het bij leven deels overdragen van vermogen aan uw kinderen. Daarom adviseren wij altijd om een goede inventarisatie van keuzemogelijkheden en hun consequenties –voor het heden en voor de toekomst.

Houd rekening met toekomstige investeringen. Van het installeren van een nieuwe keuken ligt u niet wakker, maar wat als u grootsere plannen hebt? Maak ook financieel en fiscaal een lange termijnplanning hiervoor. Een ander punt waar u al bij aankoop over kan nadenken is het eigendom. Het kan slim zijn om bijvoorbeeld de kinderen al meteen mede-eigenaar te maken.
U ziet, genieten van uw tweede huis vraagt méér dan liefde voor de zon en gevoel voor de locatie. Er is een schat aan informatie en ervaring voor u beschikbaar. Maak daar gebruik van en geniet des te meer!